Nieuws

Dynamisch en energiek: werken op een ‘jonge kind groep’ bij D3.

Naar overzicht

D3 ondersteunt kinderen tussen de 4 en 18 jaar, die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Om welke reden dan ook. Die diversiteit in leeftijd vraagt om verschillende begeleidingsstijlen. Noa Hulshof (21), jeugdzorgmedewerker C (voorheen pedagogisch medewerker A) is afgelopen zomer afgestudeerd als social worker en werkt sinds juli op locatie De Berkel in Borculo. Op deze groep begeleidt ze kinderen tussen de 4 en 12 jaar.

Noa: “In mijn stageperiode heb ik met verschillende doelgroepen en leeftijden gewerkt. Ik wilde zoveel mogelijk doelgroepen leren kennen en veel ontdekken, zodat ik kon ervaren welke het beste bij mij past. Het is echt een wereld van verschil. Met pubers kun je veel meer een gesprek voeren en heb je meer een coachende rol. Bij jonge kinderen heb je echt een opvoedende rol.”

Iedere dag is anders
Op locatie De Berkel wonen momenteel acht kinderen en op De IJssel een groepje van vier. De vragen die de kinderen stellen komen voort uit  onder andere ADHD, autisme, hechting en trauma. De vragen die kinderen stellen bij  hechtingsproblemen is dat zij in de relatie met mensen aantrekken en afstoten, waarbij dit ineens kan veranderen. Sommige kinderen  zijn bang voor donker, durven niet naar buiten, slapen slecht, zijn chronisch vermoeid of hebben nachtmerries. Noa: “Die diversiteit maakt het voor mij heel interessant om met deze kinderen te werken. Er is niet één aanpak of oplossing; ik kijk echt per kind wat er nodig is en wat ik kan betekenen. Dat soort vragen stellen we onszelf dagelijks: Waar komt het gedrag vandaan? Hoe kunnen we het een volgende keer voorkomen? Wat heeft hij nodig? Hoe kunnen we helpen? Met deze kinderen bouw je echt een band op en samen werken we aan doelen. Kinderen ontwikkelen  zich en ik vind het heel bijzonder dat ik daar een onderdeel van mag zijn.”

“Iedere dag is weer anders en iedere dag is weer een feestje. Je kunt zó veel leuke dingen doen met deze doelgroep. Ze zijn vaak heel energiek en dat brengt levendigheid op de groep. De dynamiek en die energie in deze jonge kind groep vind ik fantastisch. Deze kleine kinderen willen ook altijd wel iets doen. Elke dag kunnen we weer opnieuw kijken wat er op de planning staat; er is veel mogelijk.”

Fijn en hecht team
“Ook het team maakt dat ik met plezier op deze groep werk. Iedereen is er voor elkaar. We kunnen het onderling hartstikke goed vinden. Dat maakt voor mij het werk hier ook zo leuk. Een fijn en hecht team vind ik belangrijk. Hier in Borculo kun je sowieso bij iedereen terecht. De lijntjes zijn heel kort. Iedereen is heel dichtbij, bereikbaar en bereid om te helpen waar nodig.”

Veel mogelijkheden voor collega’s
Zowel in Hoenderloo als Borculo kan D3 nog nieuwe collega’s gebruiken op groepen met jongere kinderen. Noa: “Als je een teamplayer bent, stevig in je schoenen staat, flexibel bent en het ontzettend leuk vindt om met jonge kinderen te werken, dan zijn er binnen D3 talloze mogelijkheden. Zelfs als je nog niet zeker weet welke groep bij je past en je het werk op meerdere locaties wilt ervaren, is veel mogelijk. Als je hier komt werken, sta je eerst drie weken over om goed in te werken. Je kunt dan dus drie weken volledig meekijken, allerlei vragen stellen en proberen. Je kunt sparren over wat je ziet, wat je meemaakt en wat je oppikt. Als je je na de inwerkperiode nog niet zelfverzekerd en comfortabel voelt om je dienst zelfstandig te draaien, wordt er samen met je gekeken wat daarvoor nodig is. Je hebt hier ook de kans om een keer mee te lopen op een andere groep. Een interne switch is zó gemaakt”, besluit Noa.