Team Esch in de kijker

Team Esch in de kijker

Naar overzicht

Goed scoren op het gebied van vitaliteit, samenwerking en laag verzuim? Team Esch in Borculo weet wel wat daarvoor nodig is: goede communicatie. Goede communicatie tijdens het werk en de overdracht. Maar ook communicatie in de vorm van het tonen van interesse in elkaar als persoon, elkaar respectvol aanspreken op gedrag, elkaar opzoeken als je het even niet weet en hulp durven vragen. Accepteren dat iedere collega anders is, maar dat je dan juist van elkaar kunt leren, elkaar kunt aanvullen. Dán gebruik je ieders kwaliteiten en bereik je samen mooie dingen. Dán werk je op een plek waar je je veilig voelt en waar alles bespreekbaar is.

Vier medewerkers van team Esch vertellen wat volgens hen het geheim is van deze goede samenwerking. Lees hier verder.

De kracht van Team Esch volgens: teamlid Tamara Schulenburg:
“Goede communicatie is essentieel. We bespreken alles voor en na. We praten veel over wat we meemaken en monitoren goed hoe het met iedereen gaat. We blijven in contact. Ook als we iets niet prettig vinden van elkaar, spreken we elkaar erop aan. Altijd met respect. We laten elkaar in elkaars waarde en bespreken wat iemand nodig heeft om te zorgen dat we dit team en de groep draaiende houden. Je voelt hier geen hiërarchie. We zijn allemaal collega’s. De één staat niet boven de ander.

Wij kijken erg goed naar elkaar om. Als iemand zich niet lekker voelt, stapt iemand anders al naar voren om iets over te pakken. Je hoeft eigenlijk geen hulp te vrágen, want het word je al aangeboden.

We regelen zelf regelmatig een uitje. Van een dagje dierentuin of etentje, tot kamperen met z’n allen bij een collega in de achtertuin. Ook met weinig middelen kun je creatief zijn en iets leuks ondernemen met elkaar. Dat zit ook in de kleine dingen; van slingers ophangen, taart trakteren tot cadeaus geven als een collega jarig is.”

De kracht van Team Esch volgens: teamlid Jasmijn Tutert:
 “Ik werk hier nog niet zo lang en voelde me bezwaard toen ik graag een aanvullende cursus wilde volgen. Dat bleek totaal geen probleem. Sterker nog; het werd juist gestimuleerd! Er wordt geluisterd wat je nodig hebt  en er wordt met je meegedacht. Ik kan me hier ook echt kwetsbaar opstellen, als ik iets niet snap. Ze zijn allemaal even behulpzaam en geen vraag is te gek. Laatst verliep de terugweg van een uitje wat onrustig en gingen de collega’s (die eigenlijk vrij waren) nog mee naar binnen. Mocht er dan nog ondersteuning nodig zijn, dan konden ze helpen. Toen dacht ik echt: wauw, je bent hier echt nooit alleen.” 

De kracht van Team Esch volgens: teamlid Pernille Baks
“Professionaliteit, humor, relativeren en communiceren. Dat is wat mij betreft kenmerkend voor dit team. We zijn een jong team, maar toch al een hecht team. We zorgen voor elkaar en zijn echt betrokken. Iedereen weet wat er privé speelt bij elkaar en houdt daar ook rekening mee. Als een dienst begint, checken we altijd even hoe iedereen erbij zit, waar je tegenaan loopt en wordt in goed overleg besproken wie wat doet. Als er iets gebeurt in de groep, wordt het serieus nabesproken, maar kunnen we ook snel relativeren en samen de luchtigheid en humor weer vinden om ons te herpakken. Dat is in dit vakgebied wel belangrijk.

Als de werkdruk hoog is, kunnen we ook altijd vragen of iemand iets kan overnemen. Niemand die daar dan gek van opkijkt. Het voordeel van een zelfsturend team? Je wordt enerzijds voor de leeuwen gegooid, maar je wordt tegelijkertijd goed opgevangen door collega’s.”

De kracht van Team Esch volgens: teamlid Tom van der Velde
“Vanaf begin af aan heb ik hier ruimte gevoeld om te leren. Ik voelde ook het vertrouwen in mij als persoon, terwijl ik bij binnenkomst nog geen achtergrond in de jeugdzorg had. Ik studeer nu nog, maar ik word door het team behandeld als volwaardig medewerker. Je mag hier je eigen weg vinden, zonder dat er steeds over je schouder wordt meegekeken. En waar nodig zal het hele team met je meedenken en adviseren hoe je iets kunt aanvliegen.  We doen het hier echt samen en vullen elkaar aan. Alles is bespreekbaar. We hebben veel verschillende karakters in ons team en dat botst ook wel eens, maar bespreken het altijd op een professionele manier. Met communicatie en samenwerking lossen we alles op. Samen komen we er altijd uit.”

Klik hier om terug te keren naar de nieuwsbrief